Biografie Godfried Dols

linkedin-godfried-dols

Godfried Dols (1958). Op artistiek gebied ontwikkelde hij zich van zijn 18de tot zijn 30ste levensjaar als autodidact in pottenbakken. Daarna volgde een periode van 20 jaar waarin het creëren van kunst op grond van carrière en persoonlijke ontwikkeling op de achtergrond stond. Beroepsmatig heeft hij een oorsprong als all-round technisch vakman en docent. Tussen 2008 en 2012 volgde hij scholing bij diverse kunstenaars in Nederland en België). In Heerhugowaard leerde hij het vak van vermallen t.b.v. bronsgieten. In België, volgde hij een specialisatie opleiding glazuurtechniek. Met zijn ervaring als docent geeft hij graag kennis en ervaring door in cursussen in eigen atelier in Sittard, het Sittards Beeldhouw Atelier SBA.

Beschrijving van het werk

Godfried maakt sterk figuratief georiënteerd werk, voornamelijk werk in brons in oplage. Een enkele keer unieke werken in gepatineerde klei. Regelmatig komen mythische elementen in zijn werk naar voren. Inspiratie haalt hij uit ‘het leven zelf’, uit de Griekse mythologie. Ook de persoonlijke groei die hij doormaakte aan de hand van zijn opleiding tot  NLP-coach en begeleider van systemisch werk vindt zij  weerslag ik zijn werk. Sinds hij zich vanaf 2009 bezig ging houden met  beeldhouwwerk, ontwikkelt hij zich als professioneel kunstenaar in hoog tempo.
Zijn werk kenmerkt zich als een dynamisch spel van beweging, balans en zwaartekracht, met een ‘barokke’ touch van eigentijdse vrouwelijke en mythische elementen. Het gehele proces van boetseerwas tot brons (vermallen, inpenselen, aankanalen, voorbereiden kern, invormen, siceleren, patineren en op sokkel plaatsen) voert hij in eigen atelier uit. Alleen het bronsgietwerk wordt uitbesteed, afhankelijk van zijn wensen bij diverse bronsgieterijen.

Quote
“Ik ervaar dat ik door het maken van een beeld niet slechts de buitenkant vorm en creëer, maar in dat proces de binnenkant van de mens omhul en daarmee zichtbaar maak. Een zekere voelbare aanwezigheid van Ziel geef. Het beeld roept niet alleen door zijn fysieke buitenlaag, vorm, kleur, structuur en textuur emoties op, maar ook en vooral doordat de binnenkant -of ziel- van het beeld wordt wakker geroepen in de toeschouwer zelf”.

Kunstboek ARDORE

In 2014 verscheen het boek ARDORE (Bezieling) van Godfried Dols. Het boek geeft een prachtig overzicht van zijn oeuvre, weergegeven met fantastische foto’s en aangevuld met gevoelige gedichten die het hart raken.

BESTELLEN
Bestellen kan door overmaking van € 24,95 (excl porto) op giro 2525619 t.n.v. G.J. M. Dols o.v.v. “Ardore”, alsmede uw adresgegevens. Het boek wordt u dan binnen 2 weken toegestuurd. Portokosten Post NL € 6,50.

X