Biografie Godfried Dols

linkedin-godfried-dols

Godfried Dols (1958). Op artistiek gebied ontwikkelde hij zich van zijn 18de tot zijn 30ste levensjaar als autodidact in pottenbakken. Daarna volgde een periode van 20 jaar waarin het creëren van kunst op grond van carrière en persoonlijke ontwikkeling op de achtergrond stond. Beroepsmatig heeft hij een oorsprong als all-round technisch vakman en docent. Tussen 2008 en 2012 volgde hij scholing bij diverse kunstenaars in Nederland en België). In Heerhugowaard leerde hij het vak van vermallen t.b.v. bronsgieten. In België, volgde hij een specialisatie opleiding glazuurtechniek. Met zijn ervaring als docent geeft hij graag kennis en ervaring door in cursussen in eigen atelier in Sittard, het Sittards Beeldhouw Atelier SBA.
Hij is tevens lid van de Limburgse Kunstkring.

Een veelheid aan talenten kan een zegening zijn, maar ook een vloek.

Na een traumatische scheiding en het ‘verlies’ van mijn drie kinderen viel mij een depressie en een zware burn-out ten deel. Jaren van verwerking, opleidingen volgen en persoonlijke groei leidden langzaam tot herstel en het hervinden van een nieuw Zelf. En tot herontdekking van mijn talenten, maar nu als bewuste keuze.

Beschrijving van het werk

Godfried maakt sterk figuratief georiënteerd werk, voornamelijk werk in brons, Italiaans marmer en albast. Regelmatig komen mythische elementen in zijn werk naar voren. Inspiratie haalt hij uit ‘het leven zelf’, uit de Griekse mythologie en vanzelfsprekend uit de schoonheid van het vrouwelijk lichaam. De persoonlijke groei die hij doormaakte aan de hand van zijn opleiding tot  NLP-coach en begeleider van systemisch werk vindt zij  weerslag ik zijn werk.
Zijn werk kenmerkt zich als een dynamisch spel van beweging, balans en zwaartekracht, met een ‘barokke’ touch van eigentijdse vrouwelijke en mythische elementen. Het gehele proces van klei of boetseerwas tot brons voert hij in zijn eigen atelier uit. Alleen het bronsgietwerk wordt uitbesteed, afhankelijk van zijn wensen bij diverse bronsgieterijen in Nederland en Italië.

Quote
“Ik ervaar dat ik door het maken van een beeld niet alleen de buitenkant vorm geef en creëer, maar in dat proces de binnenkant van de mens omhul. En daarmee zichtbaar maak. Het werk een zekere voelbare aanwezigheid van Ziel geef. Het beeld roept daarmee door zijn fysieke buitenlaag, vorm, kleur en textuur emoties op. Maar vooral ook wordt de ziel van het beeld wakker geroepen in de toeschouwer zelf”.

Kunstboek ARDORE

In 2014 verscheen het boek ARDORE (Bezieling) van Godfried Dols. Het boek geeft een prachtig overzicht van zijn oeuvre, weergegeven met fantastische foto’s en aangevuld met gevoelige gedichten die het hart raken.

BESTELLEN
Bestellen kan door overmaking van € 24,95 (excl porto) op giro 2525619 t.n.v. G.J. M. Dols o.v.v. “Ardore”, alsmede uw adresgegevens. Het boek wordt u dan binnen 2 weken toegestuurd. Portokosten Post NL € 6,50.